Z cyklu: Boże Narodzenie w starej i nowej odsłonie JAK SOBIE RADZIĆ Z POŚWIĄTECZNYM PRZESYTEM – cz.3
Spis treści
Poświąteczny przesyt
Jezu, to znowu się stało... złamałam/-em wszystkie możliwe zasady, jadłam/-em za dwóch, a nawet trzech, jakby zza pleców nadchodził globalny kryzys, a sklepowe półki miał zasypać ocet i musztarda. Tabletki do ssania na zgagę, krople na refluks, kapsułki na wzdęcia. Każdy ze specyfików obiecuje natychmiastową ulgę, poczucie komfortu gwarantowane, zatem czekam:... 5... 10... 20... 30 minut ... 1,5 godziny i... nic. Pali, jakby zamiast przełyku otworzyć wrota piekieł, brzuch wydęty niczym bęben pralki bez calgonu. Przy każdej zmianie pozycji bulgotanie, przelewanie... Czyżby kociołek wiedźmy odpalono? Co teraz? Czy po prostu zostaje przecierpieć, aż nadszarpnięty przewód pokarmowy, a razem my z nim wrócimy do „żywych”? A może da się ten proces chociaż nieco przyspieszyć?
Zasady zdrowego odżywiania
Wszystkie reguły obowiązujące przed okresem świątecznym można śmiało wdrożyć po jego zakończeniu.
Warto w tym miejscu przypomnieć kilka zasad skutecznie reanimujących przeciążony organizm:
Mniejsze posiłki
Przerwy, przerwy i jeszcze raz przerwy – przewód pokarmowy po okresie świątecznym potrzebuje urlopu, bardziej niż czegokolwiek innego. Warto zadbać, by w tym czasie dostarczać posiłki rzadziej w zdecydowanie mniejszych ilościach oraz lżejszej formie;
Jednodniowy post, lekkostrawne posiłki,
Wykluczenie słodkich oraz słonych przekąsek, napojów gazowanych spowoduje, że główne narządy trawienne typu: wątroba, trzustka, jelita, żołądek będą miały czas na regenerację, pousuwanie zalegających, gnijących, bądź poddawanych fermentacji poświątecznych resztek pokarmowych;
Picie wyciskanych soków
Najlepiej pić soki warzywne oraz warzywno-owocowe, zupy, sałatki, surówki, kasze, pestki, nasiona, orzechy odkurzą wnętrze lepiej, niż jakakolwiek magiczna pigułka;
Odpowiednie nawodnianie
Woda mineralna i źródlana, herbatki owocowe, zielona herbata, czystek dodatkowo wspomogą proces oczyszczania oraz nawadniania organizmu, co usprawni i poprawi jakość większości zachodzących procesów endogennych, w tym procesów trawiennych;
Aktywność fizyczna
Ruch przede wszystkim - nieważne, że ociężały organizm najchętniej tylko by leżał – spacery, marszobiegi, basen to jest to, co teraz zadziała niczym wewnętrzna bieżnia, wprawi układ krwionośny, jelita w stan podwyższonej aktywności, dzięki czemu szybciej przetworzą, rozprowadzą, przetrawią i usuną co zbędne, bądź wręcz szkodliwe.
Jak nie marnować jedzenia?
Znane dobrze każdemu powiedzenia: „Nie ruszaj – to na święta” i „Jedz, bo się zmarnuje” stanowią najlepsze podsumowanie okresu przed- i poświątecznego.
Zawsze za dużo w obawie, że będzie za mało i nigdy niepojęte „cudowne rozmnożenie”.
Co zrobić, by nie zmarnować użytych produktów, włożonej pracy, wydanych pieniędzy?
Kilka sposobów na poświąteczny recycling:
-
Zamrażanie jedzenia
mięso, pasztet, pierogi, pieczywo, ciasto przedłużając w ten sposób trwałość żywności;
-
Pakowanie próżniowo
sery dojrzewające, blanszowane warzywa, gotowane potrawy, wędliny chroniąc przed działaniem bakterii i rozwojem pleśni oraz utrzymując naturalny smak potraw;
-
Przetwarzanie żywności
z pozostałości mięs przygotuj zapiekankę, potrawkę, leczo, a z resztek ciast stwórz bajaderkę, ciekawą odsłonę deseru w pucharku, czy nawet koktajl;
-
Zaproszenie gości
kto powiedział, że ucztowanie musi się skończyć Drugiego Dnia Świąt - nie ma złego momentu na wspólny obiad, a co cztery apetyty, to nie dwa.
Poświąteczny detoks
KOKTAJL BANANOWO-GRUSZKOWY ZE ŚWIĄTECZNĄ NUTĄ
gruszki, banan, suszone śliwki, cynamon, kilka łyżek soku z pomarańczy zmiksować z jogurtem naturalnym, bądź napojem migdałowym/ kokosowym/ ryżowym
ENERGETYCZNY SOK Z MARCHWI
marchewki, jabłka, mały kawałek imbiru przepuścić przez sokowirówkę, udekorować plastrem cytryny
OMLET Z SUSZONYMI POMIDORAMI
2 jajka, 1 cebulkę, 1 filiżanka ugotowanego ryżu długoziarnistego, ½ filiżanki suszonych pomidorów, ¼ piersi z kurczaka, posiekana zielenina Do wybitej masy jajecznej dodać upieczoną i pokrojoną w drobne paseczki pierś z kurczaka (bądź poświąteczne pozostałości innych mięs), podprażoną posiekaną cebulkę, posiekaną natkę, bądź koperek oraz drobniutko pokrojone pomidory suszone, wymieszać, usmażyć omlet. Na środku omletu ułożyć piramidkę z ryżu, dookoła niego poukładać sałatkę.
ZUPA ZIEMNIACZANO-POROWA Z PALUSZKAMI Z BUŁKI ZIARNISTEJ
1kg ziemniaków, 1 duży por, łyżka posiekanego czosnku, ½ łyżeczki przyprawy curry, 1 filiżanka mleczka sojowego/ ryżowego / jogurtu naturalnego typu grckiego. Obrane i pokrojone ziemniaki, pokrojony w plasterki por, posiekany czosnek i curry zalać wodą i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 30-40 minut. Wszystko zmiksować w mikserze bądź malakserem, doprawić pieprzem i niewielką ilością soli, dodać mleczka/ jogurtu dla nadania aksamitnej gładkości. Podawać posypane słodką papryką i paluszkami ziarnistymi (bułkę paryską z ziarnami pokroić na cienkie prostokąty i zapiec bez tłuszczu w piecu do zrumienienia).
PUREE ZIEMNIACZANO-CZOSNKOWE Z GAŁKĄ MUSZKATOŁOWĄ
6 ziemniaków, 5 ząbków czosnku, 300ml mleka, 4 łyżki oleju/ oliwy, łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej Pokrojone w kostkę obrane ziemniaki gotować z rozdrobnionym czosnkiem w mieszaninie wody i mleka, dodać olej, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i utłuc na gładką masę. Posypać siekanym koperkiem.Puree można przygotować z dowolnych warzyw, pozostałych po świątecznej uczcie.
SAŁATKA „ZIELONO MI”
garść brokułu, ewent. seler naciowy, zielona papryka, szklanka ugotowanej zielonej fasolki szparagowej, ogórek zielony, filiżanka zielonego groszku mrożonego, 2-3 małe cebulki, szklanka natki pietruszki.
Brokuły i groszek zblanszować w gorącej wodzie 1-2 minuty, następnie schłodzić i odcedzić. Warzywa połączyć z pokrojonym w kostkę ogórkiem zielonym, pokrojonym w drobną kostkę selerem naciowym, drobno poszatkowaną cebulą i natką pietruszki. Polać sosem (olej + świeżo rozdrobniony czosnek + sok z cytryny + przyprawy do smaku). Sałatkę można przygotować z dowolnych warzyw, pozostałych po świątecznej uczcie.
SURÓWKA „POWIEW WIOSNY”
Filiżanka drobno startej marchwi, filiżanka ugotowanej al dente fasolki szparagowej, roszponka, łyżka soku z pomarańczy, pieprz czarny.Wszystkie składniki połączyć i wymieszać, ewentualnie posypać kiełkami bądź posiekaną natką pietruszki.
Od czego zacząć zdrowe odżywianie?
Jeżeli okres świątecznego biesiadowania Cię przytłoczył i przed planowaną zabawą sylwestrową potrzebujesz pomocy w trybie „last minute”, odwiedź Centrum Medyczne Opra-Med w Warszawie – na dobranym modelu żywieniowym, poczujesz się niczym motyl.
Autor artykułu:
Anna Dymek-Kucińska
Koordynator Poradni Dietetycznej
Centrum Medycyny Konwencjonalnej
i Alternatywnej Opra-Med
Zainteresował Cie artykuł?
Zapraszamy do skorzystania z usług naszej
Poradni Dietetyki
lub umów się od razu na wizyte...
+48 22 299 38 99